Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open!

14 december 2017

Vooral in Gelderland hebben werkgevers moeite om posities vervuld te krijgen: daar staat na zestig dagen 28,8 procent van de vacatures nog open. Dit blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. De resultaten schetsen een vergelijkbaar beeld met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onlangs concludeerde dat het Nederlandse bedrijfsleven moeite heeft met het vinden van geschikt personeel.

Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open
Naast Gelderland ligt ook in Noord-Holland en Utrecht het aandeel vacatures dat na zestig dagen nog openstaat, met respectievelijk 28 procent en 27,9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit kan er onder andere mee te maken hebben dat de vaardigheden van de werkzoekenden in deze provincies niet goed aansluiten bij wat er voor deze vacatures wordt gevraagd. Zeeland is juist de provincie met het laagste percentage moeilijk te vervullen vacatures. Daar is na zestig dagen gemiddeld slechts 23,4 procent van de vacatures nog niet vervuld.

Vraag en aanbod

In Noord-Holland staat 72 procent van de vacatures voor wijkverpleegkundige na zestig dagen nog open. Daarnaast is goed te zien dat er in veel provincies een tekort aan thuishulpen is. Begin september 2017 werd bekend dat vakbonden en werkgevers het eens zijn geworden over een loonsverhoging van thuiszorgmedewerkers, wat het tekort in de komende periode mogelijk terugdringt.

Verschil in vraag en aanbod
Indeed deed op basis van eigen cijfers ook onderzoek naar het verschil tussen het aantal werkzoekenden en het aanbod van onlinevacatures. Zo is Zeeland de provincie waar in verhouding de meeste vacatures (1,37) zijn per werkzoekende, en ligt de verhouding vacatures-werkzoekenden in Gelderland met 1,01 nagenoeg gelijk. Na Zeeland hebben de provincies Utrecht (1,19) en Noord-Brabant (1,14) de meeste vacatures per werkzoekende. Groningen is de provincie met het minste aantal vacatures (0,7) per werkzoekende.

Zo is Zeeland de provincie waar in verhouding de meeste vacatures zijn per werkzoekende."

Vacatures in de Randstad

Ook in de vier grote steden van de Randstad zijn er verschillen te zien. Hoewel er in Utrecht en Amsterdam in verhouding meer vacatures beschikbaar zijn dan het aantal werkzoekenden (respectievelijk 1,24 en 1,09), blijft er in beide steden meer dan een kwart van de vacatures openstaan. In Amsterdam blijft na zestig dagen 28,6 procent van de vacatures onvervuld, in Utrecht is dit percentage 28,3. Van de vier grote steden in de Randstad ligt in Rotterdam het percentage onvervulde vacatures het hoogst. Na zestig dagen blijft 29,4 procent van de vacatures onvervuld. In verhouding zijn er ook minder vacatures beschikbaar dan het aantal werkzoekenden (0,85). In Den Haag blijft 27,4 procent van de vacatures onvervuld en ligt in verhouding ook het aantal vacatures lager dan het aantal werkzoekenden (0,82).

De vacatures die het moeilijkst te vervullen zijn in de vier grote steden:

  • Amsterdam senior Java engineer
  • Den Haag verpleegkundige niveau 4
  • Rotterdam klantadviseur
  • Utrecht verzorgende ig niveau 3

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Stuur een e-mail Of bel 088-500 4000

Blijf op de hoogte